ÂLİM KAHRAMAN, Dr.
Kula’da (Manisa) doğdu (1956). Manisa Lisesi ve 1. U Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede Yahya Kemal hakkındaki teziyle Yüksek Lisans, eleştiri üzerine hazırladığı teziyle Doktorasını tamamladı. Üniversitede uzun yıllar öğretim görevlisi ve üyesi olarak dersler verdi. 1980’den beri yazı / yazın dünyası içinde oldu. Öykü, eleştiri, deneme çalışmalarını, Mavera, Yönelişler, Yedi İklim ve Kaşgar gibi dergilerde ara vermeden sürdürdü. Bir Duyarlığın Çağdaş Biçimleri (1985; TYB Eleştiri Ödülü), Okumaya Giriş (1988) , Çalışan Saat ( 1989 ) , Toprağı İşleyen Kalem ( 1997 ) , Edebiyatın Saklı Dili ( 2001 ) Edebiyatın İç Yapısı ( 2008 ) , Atikvalide ( 2009 ) deneme ve eleştiri kitaplarıdır . Kayıp Hikayeci (2000) ilk öykü kitabı. Öykülerini daha sonra Geçit (2011), Yazmak Bana Göre Değil (2016) ve Bak Bahar Gelmiş (2021) kitaplarında bir araya getirdi. Cahit Zarifoğlu’yla yazışmalarını, şair hakkındaki anı ve yorumlarını Cahit Zarifoğlu’yla Yedi Yıl adıyla kitaplaştırdı. Cahit Zarifoğlu: Yürek Safinda Bir Şair (2003), Rasim Özdenören Işıyan Kelimeler (2007) kitaplarını hazırlayıp yayımladı. Üsküdar Zaman Aynasında (2003), Edebiyatın Belleğinde Yaşayan Beykoz (2006) semt- profil kitaplarıyla Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopedisi (2012) şehir üzerine hazırladığı eserleri oldu. Bilimsel yazıları, yurt içi ve yurt dışında çıkan dergi ve kitaplarla İSAM tarafından yayımlanan TDV İslam Ansiklopedisi’nde yer almıştır. Yazı ve öyküleriyle Kitap’lık dergisinde de görünmüş olan yazar 2010-2011 yıllarında İstanbul Şehir Tiyatrosu Repertuar Kurulu Üyeliği yapmıştır. Yazarın daha önce Büyüyenay’ dan çıkan kitapları: Yahya Kemal Büyük Göçmen Kuş (2013); Cahit Zarifoğlu’yla Yedi Yıl (2014, 4. Baskı 2022), Yazmak Bana Göre Değil (2016), Tanıdığım Orhan Okay (2017), Yazarak Yaşamak (2018), Mehmet Akif Tutuşmuş Bir Yürek, Adanmış Bir Hayat (2020), Bak Bahar Gelmiş (2021). Modern Türk Hikâyesi (2015, 2. Baskı 2022).
FAHRİ TUNA
1959 yılında Sakarya’da doğdu. İTÜ SMF’den Endüstri mühendisi olarak mezun oldu. SBB Kültür Müdürü (sekiz yıl), SBB Kültür İşleri Dairesi Başkanı (beş yıl) ve vali kültür sanat danışmanı (dört yıl) olarak görevler üstlendi. İlk denemeleri İzlenim’de yayımlandı. Daha sonra denemelerini Yedi İklim ve Türk Edebiyatı dergilerinde yayımladı. İlk portresi Ülke’de yayımlandı. Bugüne kadar deneme ve portrelerini İzlenim, Dergâh, Ay Vakti, Türk Edebiyatı, Yedi İklim, Mahalle Mektebi, Irmak, Ihlamur, Edebiyat Ortamı, Şehir ve Kültür, Yitiksöz dergilerinde yayımladı. Irmak (132 sayı), Abbara (4 sayı), Balkan Türküsü (8 sayı) dergilerinin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. 2008’den bu yana Mardin, Edirne, Bulgaristan, Çankırı, Akhisar, Tarsus, Keşan, Bolu, Adapazarı, Kocaeli, Van ve İstanbul’da yazarlık okulu ve akademiler organize etti, deneme ve portre dersleri verdi. ‘Aynalıkavak Yazıları’ adlı kitabı Türkiye Yazarlar Birliği 2011 ‘Yılın Şehir Kitabı’ ödülün ve ESKADER 2022 Yılın Portre Yazarı Ödülü ‘ne değer bulundu. Halen Adapazarı’nda yaşamakta ve TYB Sakarya Şubesi Başkanlığını yürütmektedir.
13’ü biyografi 5’i portre, söyleşi, inceleme araştırma 25 kitabından bazıları: Akşamın Aydınlığında Portreler (2010), Yaşa ’yan Portreler (2015), Kırk Güzel İnsan (2017), Osmanlı Medeniyetinin İzinde Kırk Şehir Portresi (2019), Kırklanmış Portreler (2022).
GÖKHAN ÖZCAN
19 Mart 1965 tarihinde İnegöl’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İnegöl’de tamamladı. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Zaman gazetesinin farklı bir kimlikle çıktığı ilk dönem kadrosu içinde yer aldı, ilk yazılarını orada kaleme aldı ve Kültür-Sanat Servisi’ne katkılarda bulundu. Daha sonra TRT’de aralıklı olarak Mimar Sinan, Yayla Yollarında, Yunus Emre, Kırk Ambar, Havuçlu Pilav, Zamanın Seyyahları, Çek Bir Film, Tutunamayanlar gibi yapımlarda çeşitli görevler aldı, senaryo ve metin yazarlığı yaptı. Birçok farklı dergide çocuklara hikayeler ve denemeler yayınladı. 1994’te yayın hayatına başladığı günden itibaren Yeni Şafak gazetesinde köşe yazıları yazdı. 2000 yılında Medyakronik isimli internet sitesinde TV eleştirileri kaleme aldı. Ardından Hakan Albayrak ile birlikte Gerçek Hayat dergisini çıkardı. Başta Albatros, Edebiyat Ortamı ve İzdiham olmak üzere birçok edebiyat dergisinde öyküleri, denemeleri yayınlandı. 1990 yılında ilk kitabı Hiçbişey, ardından sırasıyla Günlerin Gölgeleri, Ruh Yordamı, Altmışikiden Tavşan, Kim Duma Dum Kime, Serçe Parmağı, Gözağrısı, Açık Pencere ve Denizi Yutan Balık isimli kitapları yayınlandı. Halen Yeni Şafak’ta yazılarına devam ediyor.
KURTULUŞ ÖZTÜRK, Dr.
İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nden (2001) mezun oldu. Yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi alanında (2005), doktorasını Sabahattin Zaim Üniversitesinde Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında (2020) tamamladı. Temel ilgi alanlarını II. Meşrutiyet dönemi eğitim düşüncesi, eğitimin sosyal ve kültürel tarihi, eğitimde modernleşme ve yeni birey düşüncesi gibi konular oluşturmaktadır. Öztürk’ün “Halil Halid: Antiemperyalist Bir Osmanlı Aydını” ve “Modern Bireyi Eğitmek: II.Meşrutiyet Döneminde Tedrisat, Terbiye ve Eğitim” adlı iki kitabı yayımlandı. Farklı üniversitelerde eğitim tarihi ve eğitim felsefesi dersleri vermektedir. İlim Yayma Cemiyeti Eğitim Müdürü olarak görev yapan Öztürk, çok sayıda STK’nın çalışmalarında aktif yer almaktadır.
MUSTAFA UÇURUM
Tokat doğumlu. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi Adapazarı’nda; üniversiteyi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu. Arkadaşlarıyla Martı dergisini ve Yitik Düşler Edebiyat dergisini, daha sonra Polemik dergisini çıkarttı. Şiir ve yazıları; Dergâh, Yediiklim, Hece, Hece Öykü, Kırklar, Yolcu, Türk Dili, Karabatak, Türk Edebiyatı, Aşkar, İtibar, Sabit Fikir, Cins, Nihayet, Söğüt, Muhit, Yitiksöz gibi dergilerde yayımlandı. www.mustafaucurum.com sitesinde kitaplar ve dergiler üzerine yazılar yazmaktadır. Şairin Aynası kitabı ile TYB 2018 deneme ödülünü aldı. TÜRDEB tarafından 2020 yılı Dergi Dostu Yazar Ödülü’nü aldı. TYB Tokat Şube Temsilcisi olan Uçurum, evli ve iki çocuk babası. Kitapları: Tenhalayın Kalbimi (Şiir), Esmerliğime Bakma (Öykü), Fedakâr Dost (Hikâye), Çocuklar Çocukluğunu Bilsin (Şiir), Irmaklarla Büyüyen Çocuk (Hikâye), Konuştukça Memleket (Şiir), Deneme Çekimi (Deneme), Kalbime Takılan Uçurtma (Hikâye), Şairin Aynası (Deneme), Şehirde Yeni Bir Rüzgâr (Deneme), Dünya Telaşı (Şiir) Uçurumda Bir Gömü (Öykü), Boyumu Aşan Ömür (Şiir), Eve Dönen Masallar (Masal), Yüzümün Haritası (Deneme)
MÜJDAT ULUÇAM, Dr.
1965 Bilecik doğumlu. Pendik İmam Hatip Lisesi (1983), Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi mezunu (1988). Ayrıca İstanbul Üniversitesi Tarih bölümünü bitirdi. Hadis alanında doktora yaptı (1997). 1989-2000 yıllarında İSAM’da araştırmacı, müellif redaktör olarak çalıştı. 2000-2020 yıllarında İBB Ulaşım A.Ş. ve Kültür AŞ’de eğitim ve kültür alanında yöneticilik yaptı, pek çok sempozyum, seminer, konser, sergi, saygı ve anma programları düzenledi. TDV İslam Ansiklopedisi ve “Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi’nde biyografi maddeleri yazdı. İsmail Kara’nın neşrettiği 5 ciltlik “Hilâfet Risaleleri” adlı çalışmada üç risalenin tercümesini yaptı. Uzun yıllar Bilim ve Sanat Vakfı, Ensar Vakfı, ÖNDER, TÜGVA gibi vakıf ve derneklerde seminerler verdi. “Örnek Bir İnsan: Raşit Küçük” (2023) kitabını hazırladı, Yusuf Ziya Kavakçı ile “Göçüp Giderken” adlı nehir söyleşiyi gerçekleştirdi (2023) Bir Nokta, Fikirname, Tohum, Köprü, Aydos, Mes’ûl gibi süreli yayınlarda gezi, biyografi, deneme yazıları yazmaktadır….
NURAY ALPER
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olup, TOBB Üniversitesi’nin yeni Türk Edebiyatı alanında “Bir Deneme Yazarı Olarak Mehmet Kaplan ve Düşünce Dünyası” adlı yüksek lisans tezini tamamladı. ODTÜ’de İngilizce eğitimini aldı. Şiir ve yazıları Hece, İtibar, Türk Edebiyatı, Edebiyat Ortamı, Kayıp Kayıt, Karabatak, Yitiksöz, Ay Vakti, Bir Nokta, Şiar, Dil ve Edebiyat, Dil ve Edebiyat Akademi, Bizim Külliye, Sebilürreşad, Şehrengiz gibi dergilerde yayımlandı. Eserlerine Türkiye ve Milat gazetesinde yer verildi. Şiirleri, TRT, BİLSAM, Anadolu Yazarlar Birliği gibi pek çok önemli kurum tarafından ödüle lâyık bulundu. Önce Zambakları Çaldılar Uykularımızdan adlı dosyasıyla Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) ve AKÇAĞ Yayınevi iş birliği ile gerçekleştirilen yarışmada ikincilik ödülü aldı ve ilk kitabı Akçağ yayınları tarafından basıldı. Çok sayıda okul programına, konferans, sempozyum ve şiir gecesine katıldı. 2014’ten beri Milat Gazetesi kültür sayfasında köşe yazarlığı yapmaktadır. Evli ve İbrahim Ethem ile Târık’ın annesi. Eserleri: Önce Zambakları Çaldılar Uykularımızdan, (Şiir), Akçağ Yayınları-2010 Dareyn, (Deneme), İncir Yayınları, 2016, Derya ve Meczup (Şiir), Hece Yayınları, 2022 ile Târık’ın annesi. Eserleri: Önce Zambakları Çaldılar Uykularımızdan, (Şiir), Akçağ Yayınları-2010 Dareyn, (Deneme), İncir Yayınları, 2016, Derya ve Meczup (Şiir), Hece Yayınları, 2022
VİLDAN COŞKUN, Prof. Dr.
1992’de Boğaziçi Ü. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. 1992-1993’te MEB’de İngilizce öğretmenliği yaptı. İstanbul Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1992-1994’te yüksek lisansını; 1994-2000’de doktorasını tamamladı. 1995’te ABD’de UPENN’de akademik araştırma yaptı. 1993-2010 yıllarında İSAM ve TDV İslam Ansiklopedisi’nde bursiyer, müellif ve araştırmacı olarak bulundu. 1996-1999’da ABD’de yaşadı. Harvard Ü.’nde araştırmalar yaptı. Aga Han ve Law School Kütüphanelerinde uzman olarak çalıştı. Harvard Ü. Aga Han Kürsüsü bursuyla 2002-2004 yıllarında Klasik Edebiyat ve Mimari (16. Yy.) alanında Post-doktora (doktora sonrası çalışma) yaptı. 2010 yılında Türk dili okutmanı olarak İ. Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne başladı.