Chat with us, powered by AITable

Şiir / Değerlendirme Kurulu Üyeleri

Celal Fedai 

1972’de Kayseri’de doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi aldı. Aynı bölümde master yaptı. Doktorasını Ege Üniversitesinde tamamladı. İlk şiiri Dergâh dergisinde yayımlandı (1998). Merdiven Şiir, Kitap Haber gibi dergilerin yayımlanmasında katkıda bulundu. Melâmet dergisinin genel yayın yönetmenliğini yürüttü. Türkiye’nin önde gelen edebiyat, kültür, sanat dergilerinde yazılar yazdı.

Şiir Kitapları: Şeytanın Günlüksüz Irgadı (2001), İmtiyaz Sahibi 2002), Parmak ile Boyanmış (2004/2005 TYB Şiir Ödülü), İç (2010), Olağanüstü Şiirler (2012), Prensesleri Geri Çağırın (2013), İç (Toplu Şiirler 2017). Eli Kulağında (2019).

Deneme-İnceleme-Araştırma: Suyu Seveni Derin Batırın Irmağa (2007), Spekülatörlere Karşı Şiiri Savunmak (2009), Sözcükler İçin Savaş (2012), Şiiri Konuştular (2013), Hakikatin Hatırı (2013), Okuma Perdesi (2013), Şair Dağın Doruğunda (2017/ Eskader Deneme Ödülü), Türkiye’nin Kaderi (2019).

 


HÜSEYİN AKIN

1965 Sinop (Türkeli) doğumlu. Öğrenim hayatı İstanbul’da geçti. Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesini bitirdi. İstanbul’un değişik okullarında öğretmenlik yaptı. Lise yıllarından itibaren çeşitli dergilerde şiir ve yazıları yayımlandı. Özülke dergisini kurdu ve yönetti. Kırknar dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. İkindi Yazıları, Ünlem, Yansıma, Derkenar, Kardelen, Düşçınarı, Kırklar, Lamure, Yedi İklim, Hece, Hece Öykü, Dergâh, Karabatak, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Mahalle Mektebi, Edebiyat Ortamı, Varlık, Deve, Çeto,Kayıp Kayıt, Mızmız gibi dergilerde yazdı. Çeşitli radyo ve televizyonlarda kültür-sanat programları yaptı. Birçok gazetede düşünce, kültür yazıları yazdı. Köşe yazarlığı yaptı. Şifahi kültür alanında “sokak sosyolojisi” adını verdiği çalışmalar yaptı. Şiir, deneme, hikâye, biyografi ve inceleme alanlarında kitapları bulunan Akın’ın bazı şiirleri Farsçaya çevrilip yayımlandı. Hu Dönüşü kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği 2014 deneme ödülünü, Yan Tesir kitabıyla 2017 Eskader şiir ödülünü aldı.

Eserlerinden bazıları:
Şiir: Sevmek Karanfil ve Kiraz (Şiir/1997)
Ay Tanığım Olsun (şiir / 1998)
Çöl Vaazları (şiir / 2001)
Kumaştan Çalan Terzi (şiir / 2003)
Ömrümün Kısa Günü (şiir / 2011)
Yan Tesir (şiir / 2017)
Toplu Şiirler (1988-2011) (2014)
Babam İle Mersedes (2020)
Tipide Koşu (2022)
Deneme: Deneme Yanılma (2003)
Kitabım Çıktı Alınmayın (2006)
Geçmiş Günler Matinesi (2007)
Canlı Renkler (2010)
Kaybolmak İçin Nereye Gitmeli (2014)
Yalan Dünyanın Yanlış İşleri (2014)
Hu Dönüşü (2014)
Tespitçi Dükkânı (2017)
Bana Öğretmenini Söyle (2019)
Menkul Kanaatler Borsası (2019)
Kırk Dakika Koridoru (2020)
Unutmanın Sildiği Resimler (2020)
Tasavvuf Tedbirleri (2021)
Bunu Bana Öğretmediniz (2022)
Kızım Seni Şaire Vereyim mi? (2023)
Hikâye: Hepsi Hikâye (2007)
Niye Gülmüyorsun Bu Senin Hikayen (2021)
Şehir-Anı: Ayağımda Kırk Numara Kâğıthane (2010)
Kastamonu’nun Çanakkale Kahramanları (2007)
İyi Kalpli Üvey Ana: Ankara (2016)

 


SERAP KADIOĞLU

Şair, yazar. İlkokul, ortaokul ve liseyi Rize-Benghazi-İstanbul’da okudu. 19 Mayıs Üniversitesi İnşaat, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji ve Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun oldu. Gazete muhabirliği, redaktörlük, editörlük gibi muhtelif işler yaptı. Şiire olan tutkusuyla aktif iş hayatını bırakıp 2014’ün sonlarında ekibini kurarak “Nasip Oldukça Çıkan Dergi” mottosuyla Şiar dergisini çıkardı. Şiir ve yazıları ağırlıklı olarak Şiar, İtibar, Muhit ve Türk Edebiyatı dergilerinde yayımlandı. Şiir kitapları Eylül Biraz (2018) ve Eksik Gamze (2023) Profil Kitap’tan çıktı. Dergideki genç kalemlere ve çeşitli yazı akademilerinde edebiyatla ilgilenen gençlere eğitim vererek onlara yol olmaya çalışıyor. Halen Şiar dergisinin yayın yönetmenliğini yapan şair, Anadolu Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi olarak kültür-sanat alanında hizmet veriyor.

 


SIDDIK ERTAŞ

1970 Kars doğumlu. İlahiyat ve edebiyat okudu, din felsefesinden yüksek lisans yaptı. Kardelen ve Düş Çınarı dergilerinde yazdı; Birnokta dergisinde yazmaya devam ediyor. Aydos dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Anadolu Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyesi olan şair, 8 yıldır Aydos Edebiyat Atölyesinde gençlerle şiiri ve hayatı konuşuyor.
Eserleri: Kuyuya Düşen Harfler (şiir) Şiirlerle Peygamberler Tarihi (şiir) Mor Sarı + Kırık Odada Kırk Ayna (şiir) Şartlı Tahliye (şiir)

 


ŞAKİR KURTULMUŞ

1958 Eskişehir doğumlu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Bölümünü bitirdi. 1977 yılından bu yana çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. Yeni Devir Gazetesi’nde uzun bir süre ‘Sanat-Edebiyat’ sayfası hazırladı. 1980 yılında ‘Tin Yazıtları’ isimli bir edebiyat dergisi yayımladı. İnsan Yayınları’nın kuruluşunda görev aldı. Eskişehir’de lise öğrenimi sırasında arkadaşlarıyla birlikte ‘Fecir’ isimli bir duvar gazetesi çıkardı. İlk yazısı 1976 yılında Yeni Devir gazetesinde, ilk şiiri Mavera Dergisi’nde 1978 yılında yayımlandı. İlk şiir kitabı ‘Ah Güzel Bir Gün’ 1985 yılında Akabe yayınları arasında çıktı. Yönelişler, Mavera, Aylık Dergi, Ay Vakti, Bir Nokta, Edebiyat Ortamı, Şiar, Hece, Muhit ve Yedi İklim gibi dergilerde şiir ve yazıları yayınlandı. Beyan Yayınları arasında ‘Hz. Hamza’ ve ‘Bilal-i Habeşi’ isimli iki biyografi çalışması çıktı. Halen Çıra Yayın Gurubu bünyesinde ‘edebiyat dizisi’ editörü olarak görev yapmakta, çeşitli kurumlarda lise ve üniversite öğrencilerine yönelik yazarlık atölyesi dersleri vermektedir.
Şiir Kitapları: Ah Güzel Bir Gün, Yusufun Kuyusu, Ölüm ve Ayna, Gökte Asılı Şarkılar, Dağların Açık Yarası Deneme Kitapları: Edebiyatın İzi 1, Bir Sonsuz Yolculukta Edebiyatın İzi 2, Bir Tutkuya Dönüşmek, Edebiyatın İzi 3, Çiçekler Hiç Solmasın, Kültürün İzi, Kalbe Giden Sokakta Kitabın İzi, Yer ve Gök Arasında Sanatın İzi, Artık Evimize Dönmek İstiyoruz

 


ŞEREF AKBABA

1959’da Erzurum’da doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Erzurum’da tamamladı. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Adana ve İstanbul’da çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim dalında doktorasını tamamladı. Çeşitli dergi ve gazetelerde çalışmaları yayımlandı. Birçok ortak eserde makaleleriyle yer aldı. Ay Olun İnsanlar(şiir)Kar Mumu(deneme)Söz Hali (deneme)Ay Vakti’nde Söyleşiler(derleme)yayımlanmış eserleridir. 1983/ Erzurum’da Genç Kuşak’la başlayan dergicilik faaliyetleri 2014 yılında Eskader, 2020 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın dergisi seçilen Ay Vakti ile devam ediyor. 2000 yılında yayın hayatına başlayan ve 207 sayısıyla yayınına devam eden Ay Vakti’ni yönetiyor. Evli ve dört çocuk babasıdır. Kırklareli Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görevini sürdürüyor.

 


TURAN KARATAŞ, Prof. Dr.

İlköğrenimini Ulaş’ta, orta öğrenimini Sivas’ta tamamladı. Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1986). Fakülte öğrencisiyken başladığı gazeteciliği 1987 yılına kadar sürdürdü. Aynı yıl gazetecilikten ayrılıp Atatürk Üniversitesinde Türk dili okutmanı oldu. Yedi yıl çalıştı okutman olarak. Bu arada, adı geçen üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora yaptı. 1993’te Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde araştırma görevlisi oldu. 1994’te doktor, 2004’te doçent, 2009’da profesör unvanını aldı. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin kurucu dekanı oldu. 2013-2016 yılları arasında Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı görevini yürüttü. Halen Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Karataş, evli ve üç oğul babasıdır. 1989’dan itibaren Palandöken, Yedi İklim, Türk Dili, Edebiyat Ortamı, Dergâh, Hece, Sühan, Bilig, Türk Edebiyatı ve diğer bazı dergilerde; Yeni Şafak Kitap ve Star Kitap’ta inceleme yazıları, eleştirileri, denemeleri ve okuma notları yayımlandı.

 


ZEYNEP ARKAN

Adapazarı’nda doğdu. Sakarya Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Lisede arkadaşlarıyla tek sayılık Yaklaşım adlı bir dergi çıkardı. Şiir ve eleştirileri Dergâh, Hece, Aşkar, Heves, Mahalle Mektebi, Hacı Şair, Davud’un İnsanları, Sadece Şiir gibi dergilerde yayımlandı. Buzdokuz dergisinin Şiir Editörlüğünü yürütmektedir.
Eserleri: İkrar (2006), Dergâh Yayınları, Orada Merhamet Varmış (2015)- Dergâh yay., -Eskader Yılın Şiir Kitabı Ödülü, Gözleri Olan Hiçbir Şeyi (2023)- Dergâh yay. , TYB Yılın Şiir Kitabı Ödülü Söyleşi: Söyleyerek Şiire Varmak (2018), Necip Fazıl İlk Eserler Şiir Ödülü (2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2013 yılında kurulan Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı; insanlığa örnek olacak ahlaklı, ilim ve tevazu sahibi; sağlıklı ve erdemli nesiller yetiştirme gayesiyle yola çıkmıştır.

Hızlı Menü

Copyright: © 2024 Mavera Ödülleri